Zorg voor voldoende ruwvoer

Het is heel erg belangrijk om je paard veel ruwvoer te geven, liefst onbeperkt. Metazoa adviseert 2% van het lichaamsgewicht aan droge stof, oftewel 2 kg per 100 kg lichaamsgewicht, dat is de basis van de energie van je paard. Een paard van 500 kg moet dus ongeveer 10 kg ruwvoer krijgen. Dit is natuurlijk een gemiddelde, het hangt ook af van de hoeveelheid werk je paard verricht, het jaargetijde en het type paard en andere factoren. Maar het geeft een richtlijn. Kijk op de rantsoenadviestabel om te zien of jij je paard voldoende ruwvoer geeft.

Een paard moet 16 uur per dag kunnen eten. Een paard haalt zijn energie van nature uit vezels, eiwitten en vetten. Als je paard gewend is aan snelle energie uit koolhydraten en suikers, moet je paard leren om van suikerverbranding naar vetverbranding over te gaan.

Omdat een paard vroeger 12 uur voor de kar moest lopen (en dus onvoldoende tijd had om ruwvoer te eten), had hij behoefte aan snelle energie. Daarom zijn mensen haver en andere granen gaan voeren. Die leveren snelle koolhydraten en suikers. Denk maar aan een blikje redbull of een energiereep.

Maar tegenwoordig hoeven onze paarden echt niet meer zo hard en zo lang te werken. Deze voermethode is dan ook niet echt meer van deze tijd.